Flyt

Det gick så bra att skriva på uppsatsen att jag var tvungen att ta en paus och njuta lite av hur bra det gick.

Sedan dess har jag inte skrivit ett ord.


All the world's a stage

Som ni säkert har märkt förekommer det i masterrummet en hel del mer eller mindre märkliga karaktärer. Tanken är att dessa under de kommande veckorna ska presenteras lite mer ingående, för att ni ska kunna lära känna dem och deras uppsatser - givetvis - lite bättre. Premiären för detta beräknas infalla någon gång nästa vecka. Dessutom har vaga löften om gästbloggande inkommit från Gutenberg, som veckan till ära håller sig lite i Linköping, samt eventuellt får vi en ny kategori av tankeverksamhetliga övningar presenterade för oss av Koftan.

Hur det blir med detta är dock ännu lite oklart, men något som däremot är kristallklart är att vi alla med spänning väntar på Baddarns fortsättning på följetongen "Pojken och the embodied charm". Förhoppningsvis har vi nästa avsnitt här på bloggen redan imorgon.

För att fördriva tiden tills dess kan Skribenten rekommendera läsning av Joint cognitive systems-boken i kombination med svulstig musik med tungt trumkomp. Då känner man sig liksom lite coolare än om man till exempel hade stått halvvägs mellan Tjällmo och Pålsboda med punktering och just insett att man glömt pumpa reservdäcket innan man for. Vill man däremot känna sig liten och ynklig och man, av valfri anledning, ska ut och flyga, finns det en del schyssta artiklar om haveriutredningar från flygplanskrascher. Det finns inget som är så oupplyftande som att läsa om t.ex. Alaska Airlines Flight 261-olyckan när man själv sitter på 10 000 meters höjd och det enda man ser utanför fönstret är att det är väääldigt långt ner. Särskilt inte om man precis innan man klev ombord konstaterade att stjärtfenan på planet hade formen av ett T.

Vampyrhåkan

Dagens tema i masterrummet idag är "störigt". Koftan och Hörluren ägnar dagen åt att skrika förolämpningar åt varandra mellan brottningsmatcherna, medan Skribenten har gått från "kanske världens sämsta humör" till "kanske den här terminens bästa humör" och ständigt låter alla konversationer spåra ur in absurdum.

Maskinisten berättar om sina oljiga maskinrum medan Koftan recenserar andra filmen i Twilightserien med orden "Den är lika dålig som om Håkan Hellström hade gjort the original soundtrack till Barnen från Frostmofjället".

En helt vanlig dag på campus alltså.

Nytt fokus

Fritext.se hittade jag följande:

"Om man tittar på en lista över de vanligaste orden i svenskan så hittar man konjunktioner som 'och, eller, men', prepositioner som 'i, av, på', pronomen som 'han, det, som'. Det finns knappast några substantiv eller adjektiv. De verb som finns är betydelsesvaga som 'är, har' och adverben är satsadverb som 'inte'.

Man kan kalla sådana ord för formord. De är inte så många, men de används mycket ofta och har till syfte att binda samman de mer betydelsebärande orden i meningarna.

Språket förändras ständigt, men inte inom alla områden. Vi möter nya substantiv, adjektiv och verb nästan varje dag, men när såg vi en ny preposition eller ett nytt pronomen?"


Jag tycks ha kommit på ett nytt projekt för veckan: hitta på en ny preposition. Veckan efter det tänkte jag sikta in mig på negationer. Diskuterade med någon häromdagen att vissa tycks ha svårt att ta till sig ordet "nej"; det kanske är läge att komma på något där som är synonymt med "nej, absolut inte" och inte med "nej-kanske"?

Fyra minuter i elva-fika

Helt plötsligt när man sitter här och är totalt uppslukad av den svenska grammatiken och försöker reda ut skillnaden mellan adverbial och objektiv predikatsfyllnad, så kommer Papa in och stoppar en bit bulle i näven på alla.


Det här kommer bli en bra dag.

"Var tredje gång jag går"

Det är allmänt känt att många yrken har en egen jargong, där vissa är svårare att förstå än andra. Ytterligare några hoppar helt enkelt över det här med ord helt och kör på telepati istället - ett sätt att ta common ground till en helt ny nivå. Svårigheten blir bara när man sedan försöker kommunicera med folk utanför sin yrkesgrupp.

Efter sitt läkarbesök funderar nu Baddarn lite över frågan "Hur ofta använder du ditt knä?".


Någon som kan hjälpa honom?

Nem értem mit mondasz!

När dagens tappra, men något decimerade, delegation från masterrummet gick förbi de fikande lärarna efter lunch blev vi upplysta om att det idag minsann är den internationella(!) modersmålsdagen. Sånt är trevligt tycker vi, men, som de analytiska och ifrågasättande personer vi är, kom vi direkt på några tillfällen när det kan bli problem.

- När man ringer och vill beställa pizza. (Vad heter egentligen Capricciosa på svenska?)

- När man sitter i ett EU-toppmöte.

- När man står på Charles de Gaulle och precis har missat sitt anslutande flyg till Arlanda. (Detta är i och för sig alltid ett problem eftersom fransmän generellt firar modersmålsdagen 365 dagar/år. Enda undantaget är skottår. Då firar de 366 dagar istället.)

- När man är tvåspråkig men har schizofrenifobi.

- När man som Baddarn och Skribenten försöker konversera med sin mamma.



Vi vill dock inte att folk fokuserar på problemen, utan att ni är med och firar med oss idag! Gärna genom att skriva något i kommentarsfältet på så många modersmål som man kan. (Google translate pratar inte modersmål!)

Glad modersmålsdag!

Perspektiv på livet

Vinterkräkaren: Det bästa med den här helgen är att den har gått så långsamt.
Någon annan: Har du haft tid att begrunda livet? Lärt känna din kropp ordentligt?
Vinterkräkaren: Ja, nu vet jag hur den smakar på insidan.

Ytterligare en person i rummet börjar känna av ett lätt illamående.

Bland baciller och virus

Ny vecka, nya tag. Som inledning på måndagsmorgonen diskuterades vinterkräksjukan som en i masterrummet hade lidit av under helgen. Kanske det mest obehagliga man kan ägna en helg åt, kom vi fram till. Nu sitter vi övriga här och är livrädda för att vi också ska drabbas eftersom den insjuknade hade fått det av sin mormor som "hade haft den för en vecka sen".

Är det bara jag som mår lite illa?

Ska vi stänga av ventilationen så att viruset inte sprids?

Kommer den insjuknade att någonsin kunna äta en Burger King-burgare (det sista han åt innan han blev sjuk) igen?

Prestationsångest

Effektivitet har varit temaordet för dagen. Det har varit nästan knäpptyst i masterrummet stora delar av dagen. Själv har jag läst in i det sista för att känna att jag har gjort något bra, så att jag ska kunna njuta ordentligt av helgen sen.

Synd bara att det sista jag läste var kanske världens bästa uppsats. Nu har jag inte prestationsångest, nej, nej. Det här kommer bli en fantastiskt avslappnad helg.


Uppdatering:
Nu sprang just Kommunikatören, en numera arbetande f.d. kogvetstudent, in i masterrummet och lyste upp tillvaron. Det kanske kan bli en bra helg ändå.


Pojken och the embodied charm - del 2

Regnet smattrade mot hans ansikte, vinden tryckte bak hans tröja mot hans välskapta bröst och det blöta gräset under hans bara fötter fick honom att känna välbehag. Han sprang så snabbt han kunde, det var bråttom nu. Han hade inte mycket tid på sig. Han var tvungen att hinna fram och tillbaka innan det var för sent.

Nu kunde han se den, den lilla timmerstugan på toppen av kullen. Han ökade takten så mycket han orkade med, det var inte långt kvar nu.

Dörren smälldes upp så hårt att de båda pojkarna vid bordet flög upp ur sina stolar utan att hinna tänka efter om vad det var som hade hänt. I dörröppningen stod Clark. Han tjippade efter andan medan han försökte få fram några ord men de båda pojkarna kunde inte utröna vad det var han sa. Fortfarande skräckslagna från dunsen gick de försiktigt fram till Clark och försökte leda honom till en av de stolar som de precis suttit på för att han lättare skulle kunna hämta andan. De fick dock motstånd av honom, han försökte än en gång yttra några ord. Den här gången var de mycket tydligare än tidigare för deras unga öron; väggkrypare, fånga, träd, hänga, kom fort. De bådas ögon for upp och blev så stora som de möjligtvis kunde bli, Clark vände sig och sprang ut genom dörren, vad hade de för val? De följde med, i full fart, med inget annat än gräs mot deras bara fötter.

När Clark väl stannade vid ett träd, utmattad och andfådd till sådan grad att han nästan direkt föll till marken vid halt började han stirra upp mot trädet och sedan febrilt börja se sig omkring. De båda pojkarna tittade på varandra, båda hade ansiktsuttryck som avslöjade rädslan de kände inombords. Runtomkring dem var det tyst, alldeles för tyst för att vara mitt i naturen. Efter en liten stund fick Clark andan tillbaka och kunde förklara för de båda att han hade fångat en väggkrypare av rasen C tidigare och att han hade begett sig till de båda för att de också skulle kunna få se den. Väggkrypare av den här rasen sågs väldigt sällan utanför sitt vanliga habitat och ingen av dem hade någonsin tidigare sett en, förutom i läroböckerna de hade fått av hövdingarna. Att lyckas fånga en mitt på dagen, visserligen en regnig sådan, var desto sällsyntare. Väggkryparna var trots sitt försiktiga utseende och beteende bland de farligaste varelserna i den kända världen. De hade en förmåga som gjorde att de kunde plantera obotliga sjukdomar i människor vilket allt som oftast ledde till en säker död, hur långt bort denna död dock var berodde mångt och mycket på väggkryparens dagliga intag av jolt. Ingen hade någonsin kommit dem så nära att de hade kunnat utforska dessa varelser närmre och att det överhuvudtaget fanns någon info om dem att få tag på var en ren slump.

När orden lämnat Clarks mun ändrades pojkarnas ansiktsuttryck, omedelbart gick den från rädsla till ren fasa och förskräckelse över att de snart skulle förlora sina liv. Tystnaden runtomkring dem avslöjade att väggkryparen fanns kvar i närheten, förmodligen väntandes på dem för att kunna ta ut sin revansch. Sakta drog de tre sina svärd och ställde sig med ryggen mot varandra, deras trötthet av springturen som bortblåst.

Ett väsande muhhahahah hördes från alla håll runtomkring dem.

-Tror ni verkligen att det där kommer hjälpa er, dumma patetiska kogvetare! Det finns inget som kommer kan rädda er nu, muhahahhah.

-Vad vill du oss C:are! Skrek Clark. Hade du velat döda oss hade du redan gjort det!

-Nämen titta, ni har hjärnor ändå! Ni kan alltså inte bara studera dem! Men du är korrekt i ditt antagande, Clark!

-Hur vet du mitt namn!? Frågade Clark, nu med uppenbart förskräckt stämma.

-För att jag är här för att ge dig ett meddelande, är ni helt efterblivna eller!?

Ner från trädet hoppade en rödbefläckad klen liten varelse, revbenen syntes under hans röda hud och ur hans näsa hängde de usb-kablar vars beröring var så farlig. Han linkade fram till Clark och de andra två pojkarna, alla stod kvar, oförmögna att röra sig.

Sakta smekte han Clarks högra kind samtidigt som han viskade till dem.

-Hälsa det här till dina hövdingar Clark. Ett mörker har kommit tillbaka, ett mörker som inte ens innefattar artificiellt ljust, ett mörker så mörkt att blinda kan se hur mörkt det är. Snart är det här och snart kommer vi förstöra er och era kognitiva principer. Vi kommer äta upp er inifrån och allt gott som ni någonsin trodde på kommer att försvinna! Muhahhahah!

Rekreation

Igår blev det en bloggpaus eftersom Skribenten ådrog sig tillfällig sjukdom och jobbade hemifrån. Hoppas alla hade tid att läsa ikapp.

Eftersom det är en sån förtjusande dag idag (idag, idag, idag) så har vi i masterrummet valt att satsa på FredagsFokus. Medan Skribenten avhandlar ämnet distrubuerad kognition (där hela arbetsinsatsen helst skulle distrubueras ut över andra personer), Tornet letar tillförlitliga källor för sina helikopterexempel och Fotografen äter smörgåsar (som, trots vad Skribentens defekta luktsinne säger, inte innehåller någon maräng) väntar omvärlden med spänning på om Baddarn kommer att trolla fram en fortsättning på "Pojken och the embodied charm" efter lunch.

Mycket är i nuläget ovisst - den som lever får se. Tills dess, mycket nöje!

Always look on the bright side of life

Förra veckan hatade Tornet och Skribenten filmen Barnen från Frostmofjället så intensivt att regeringen ett tag övervägde att sälja alla Sveriges fjäll till Norge.

Igår vräkte Koftan och Tornet så många invektiv över både Håkan Hellström och Takida att alla hörlurar i masterrummet smälte ner och rann ut över golvet, bara av rädsla över att någon gång behöva spela upp dessa artister.

Lunchen idag tillbringades med att klaga på högljudda personer och idominsalva (bildgoogla gärna för att förstå varför) samt till att reda ut begreppet intelligens - och bristen därpå.

Vår favoritsysselsättning är att klaga på att vi är kroniskt trötta och har ett sjukt sötsug hela tiden. Det enda vi gör är att bildgoogla muffinsar eller, som i andra masterrummet, att spela backgammon.


Det går, som ni kanske förstår, alldeles lysande med allas uppsatser just nu.

Sex laxar i en laxask

...eller "sju sjösjuka sjömän på skeppet Shanghai sköljde sju skjortor i sjön" framstår ju som rena barnleken om man jämför med "choledocholithiasis" (stenar i gallgången). Försök säga det snabbt en gång den som kan!

Dagens viktigaste fråga

Frågan vi dryftar idag i masterrummet är om det är jobbigare att gå ner en våning än att gå till andra änden av korridoren för att gå på toa.

Vi kommer att fira nyinvigningen av de renoverade toaletterna med tårta och sjukliga mängder te och kaffe. Tills dess tackar våra blodkärl oss för de extra 20 metrarna vi nu tvingas gå för att uträtta våra behov.

Gästblogg från Verkligheten

Curie här! Jag sitter för tillfället ute i Mjärdevi och distansgästbloggar direkt till masterrummet. Vissa av oss spenderar nämligen inte majoriteten av sitt uppsatsskrivande i IDA:s heliga korridorer, utan har istället sålt vår själ till företagsvärlden där vi tänker oss att slå en hel flugsvärm i en smäll - få ett uppsatsämne, doppa tån i den där Verkligheten, utföra mer eller mindre meningsfulla uppdrag åt någon annan part än LiU samt passa på att visa vad vi kan inför ett potentiellt framtida förhållande med densamma...

I början imponeras man av onekligen av denna nya värld av storslagenhet. En egen dator! En blipp-bricka att ta sig in i byggnaden med! Fria fruktskålar! Obegränsade mängder ballerinakex! Diskmaskiner! Reseersättning! En mailadress i stil med curie.efternamn@företaget.com! Kanske ingen läderfåtölj, men en egen telefon om man ber snällt.

Sedan inser man att bakom alla skjortor ryms vanliga före detta B-husinvånare, folk facebookar på arbetstid ungefär lika myckt som i PC-pularna och på lunchen ger man varandras matlådor lika avundsjuka blickar som i D-köket.

Folk är folk är folk och det är lite skönt ändå kan jag tycka. Lär dig bemästra den sociala och professionella konsten på LiU och du kommer garanterat att klara dig bra ute i stora stygga verkligheten också.

"Ställ dig bara där ute i gatan så..."

Curie skriver exjobb om traumateam och hur de arbetar. Att få tillstånd att observera verkar nu ha löst sig, det enda som fattas är ett traumafall. Vi har på många uppsatsterapiträffar försökt komma på hur hon ska gå tillväga för att befinna sig på plats på sjukhuset just när en traumapatient kommer in. Som ni kanske förstår är såna fall inget man planerar in. Hon har testat på "jour", men det funkade inte, ingen behövde opereras den dagen. Jättetråkigt, tyckte vi såklart.

Eftersom vi tycker synd om Curie som måste gå runt och passivt vänta, tänkte vi att vi skulle lösa det här åt henne. Ju fler observationer, desto bättre brukar vi tänka här på Kogvet. Vi söker därför några "försöksdeltagare" till en studie vi gör. Vi garanterar anonymitet, men inte nödvändigtvis fortsatt livskvalitet. Din medverkan är enkel, du ska helt enkelt bara vandra fram och tillbaka över Lambohovsleden nattetid, iförd mörka kläder och utan reflexer, så många gånger som möjligt. Hur lång tid det kommer ta för studien att genomföras är lite oklart, men du lär märka när du inte behöver fortsätta korsa vägen längre. Som tack för din medverkan får du fika och en biobiljett.

Är du intresserad? Lämna kontaktuppgifter här i kommentarsfältet på bloggen så hör vi av oss. Först till kvarn!

Observera mera

Sitter och går igenom Landstingets A-Ö-hemsida i jakten på avdelningar att observera läkemedelshantering på till exjobbet. Hittar mest saker som inte funkar, bland andra:

  • Akutmottagningen - För specialiserad
  • Arbetsstipendium - Helt fel, men ja tack till lite finansiering
  • Vaccinationsmottagningen - För mycket sprutor av fel sort
  • Blodtappen - Där hänger jag så ofta ändå och den enda "medicin" man får är järntabletter
  • Vårdcentraler - Inga inlagda patienter
  • Organdonation - Nej tack, jag behåller gärna min lever ett tag till. (Ni får den när jag är död.)
  • Kirurgiska kliniken - Nämnde jag att jag svimmar av onaturliga hål i kroppen? Och att jag är rädd för knivar?
  • Gynekologisk mottagning - Men, NEJ!
  • Landstingsarkivet - Blir jag bara tillräckligt desperat så...

Affischtillverkning

Fas två i marknadsföringen av bloggen har just inletts. Koftan har precis rengjort skylten utanför masterrummet och sitter nu och plitar ner adressen hit med sin stilfulla handstil.

En del svordomar hörs från hans ände av rummet. Tydligen var det inte optimalt att tvätta rent skylten med kaffekokarrengöringsmedlet. Citronsyra i småsår på fingrarna orsakade en del obehag. Men vad gör man inte för att marknadsföra masterrummet?

Subliminal kontroll

Efter en intensiv PR-kampanj utförd Skribenten - ivrigt påhejad av Baddarn - på sittningen på Flamman i fredags, kan vi nu stolt konstatera att bloggen kommit upp i 27 unika läsare. Det hade kanske blivit ännu fler om Skribenten hade lyckats formulera adressen rätt och inte som "masterbloggen.rum.se". Men men, det finns 17 unika vokalljud i svenskan och med det i bakhuvudet kanske det inte upplevs som så konstigt att några hamnar på fel plats ibland. Vi som läst några år på Kogvet vet ju även hur det är med "minnets begränsningar" osv, osv.

Nästa steg i marknadsföringen blir att hacka oss in på LiU:s nätverk och ta över allas datorer. Tornet gjorde ett försök i att ta över Helpdesk tidigare idag med den något genomskinliga ursäkten "Jag råkade spara över fel version av mitt dokument, kan ni få fram den gamla igen?", men det enda som togs över var hennes egen dator via deras fjärrstyrning. Vi får jobba vidare på saken helt enkelt. Målet när vi sedan lyckats är att ändra folks skärmsläckare så att de med jämna mellanrum, under ca 50 millisekunder i taget, visar adressen hit till bloggen. Detta i kombination med att vi oåterkallerligen lägger in bloggen som startsida för deras webbläsare. Därefter kommer vi bara ha några få detaljer kvar innan världsherraväldet är vårt, allt i enlighet med Stig Ohlsons analys av kognitionsvetenskapen och dess hejdukar. En för övrigt lysande sammanfattning (särskilt slutklämmen) för er som känner att ni vill fördjupa er inom ämnet.


För er som nu undrar varför det finns en bild på en ananas här så hör den till steg tre i vårt försök att ta över era hjärnor. Ni kommer nu i fortsättningen osökt komma att tänka på den här bloggen när ni ser en ananas. Varför? Jo, för att vi "är faktiskt så onda". (Bilden är förresten stulen från Google. Som ni vet är vi väldigt noga med referenser på den här bloggen.)

Pojken och the embodied charm - del 1

Utanför fönstret kunde man höra hur regnet sakta droppade mot fönsterbrädan, plick, plopp, plick. Det var ett sånt där höstregn som bara kan uppkomma i de mest nordliga av klimat, tungt men samtidigt så väldigt stilla. Blickandes ut genom detta fönster satt två, för dagens samhälle, unga pojkar och begrundade sin framtid. Tystnaden var så tung att man kunde ta på den, inte beklämmande tung, det fanns en sorts tyst överrenskommelse mellan de två om att ord var i denna stund överflödiga. Kanske kunde de se sin framtid där långt borta på den gråa himlen, plick, plock, plick. Det två var av klanen Kognition och således visste de att inkubation var en av människans viktigaste egenskaper, något de inte var sena att applicera på sin egna vardag. Således satt de där och stirrade ut genom det regnbetyngda fönstret och tittade på den grå himlen i hopp om att hitta upplysningen de sökte. Plick, plock, plick.


Det var en sen månad i kalenderåret, i den vanliga tideräkningen skulle den benämnas december men i klanen Kognitions tideräkning kallades den för deadline. Detta på grund av alla de deadlines som denna tid innefattade, det var enklare så. Egentligen innefattade denna tid även en bit av Januari men i och med att de ändå inte brydde sig om den vanliga kalendern förutom vid call for papers deadlines så var det inte så viktigt. Ur deras perspektiv var det viktigare att strukturera information och världen omkring dem utifrån ett mänskligt perspektiv. Det var klanens tre hövdingar som hade bestämt detta, för enligt dem handlade allt om affordanser, situerad, distribuerad, förkroppsligad kognition samt en gnutta kontext. Ur dessa fem element var världen beskaffad och det var när dessa fem element möttes för flera hundra miljoner år sedan som människan fick möjligheten att bli vad den är idag, och de som inte förstod detta var enligt hövdingarna dumma i huvudet.

Det var detta perspektiv som nu ställde till det för de två unga männen, den upplysning de sökte var nämligen den om exjobb. Klanen Kognition hade inte den bästa av relationer med personer från andra klaner; de mer västliga klanerna Fysik, Ekonomi, Maskinteknik och främst killarna från klanen Programmering hade vid ett gemensamt möte för flera hundra år sedan bestämt att stöta ut och avsäga sig all kontakt med klanen Kognition. Detta var något som de tre hövdingarna välvilligt accepterade då de ändå var av uppfattningen att de andra klanerna var idioter. De tänkte att om de nu behöver kan de säkert anförskaffa sig denna kunskap själv och säkert mycket bättre för den delen, de visste ju trots allt hur människan tog in och hanterade information. Så hur skulle de kunna misslyckas? Trots hövdingarnas övertygelse satt nu ändock de två pojkarna där flera hundra år senare och funderade över sin framtid, som snart skulle möta dem och denna planerade att möta dem hårdare än vad de någonsin skulle kunna föreställa sig…

Analys av begreppet "efterblivenhet"

Veckans uppsatsterapi är över. Vi kom fram till att vi var bortglömda av alla som egentligen borde lära oss hur man gör när man skriver uppsats, men att vi minsann klarar oss ändå, så länge vi har varandra. (Funderar på om vi kanske borde byta namn på uppsatsterapin till "Bittra betraktelser en fredagseftermiddag".)

I väntan på att arbetsmoralen ska infinna sig efter Baddarens distribution av Pågens kanelgifflar i masterrummet, sitter Curie, Soldaten, Simulatorn och Baddaren framför en dator och väntar på att Tornet ska lyckas trolla fram ljudfiler med folk från sydligare regioner av det här landet. Detta för att illustrera hur intelligenslös just den dialekten är när den körs i halva hastigheten.

Kanske kan bli en följetong det här. En dialekt i månaden i valfritt transkriberingsprogram. Vi kan ju ursäkta oss med att "man måste lära sig mjukvaran ordentligt innan man kan börja jobba med den".

Första gästbloggaren efter lunch

Vi har sökt igen skogar och vattenfall, korsat öknar och kobajsfyllda fält, i vår strävan att hitta den som skall leda oss på den rätta vägen. Vi har misströstat, vi har tröstätit, vi har nästan gett upp hoppet, men nu, idag, i eftermiddag, kommer det som vi så länge har eftersträvat och suktat efter djupt i vårt inre kognitiva system. Efter denna dag kommer vi inte längre behöva trycka ett paket Big pack med sirapssås efter varje fruktlöst sökande. Vi har funnit honom.

Masterrummet är stolt över att få presentera vår första gästbloggare. Baddaren! (Här når temamusiken från The Rock klimax. Känn hur ni sveps med i den mäktiga stämningen.)



Efter lunch kommer första delen i exjobbsfantasyserien "Pojken och and the embodied charm". Stay tuned.

"Men du sa ju upp dig i fredags..."

Baddarn (f.d. Tjänstemannen) får ibland, p.g.a. sitt ordinarie namn, mejl som han inte ska ha. Idag kom ytterligare ett sånt med en hel mejlkonversation mellan två företag där det ena ville ha support på någon dator som pajat.

Det tog cirka 1 millisekund från det att mejlet landat i hans mejlkorg till att vi (Baddaren, Skribenten och Utvandraren) hade spånat fram diverse möjliga och omöjliga svar. Vi började med hur Baddaren skulle godkänna förslaget och be om en offert till på måndag, men övergick sedan till hur man skulle få den tilltänkta mejlmottagaren att med dunder och brak säga upp sig med hänvisning till provocerande stora trisslottsvinster. Detta spårade sedan ur (ytterligare) med att vi satt och målade upp detaljerade scenarion om hur Baddarens namne skulle komma till jobbet på måndag och få ett mycket märkligt bemötande av kollegor och kortläsaren vid dörren.

Efter några minuters dividerande till höger och vänster gjorde Baddaren till slut slag i saken och utövade sin makt. Den kraftulla formuleringen av mejlet som skulle stjälpa en hel mans karriär löd: "Hej! Har det här mejlet verkligen kommit rätt?".


Ibland räcker det med att bara känna att man har makten.

Don't you worry 'bout a thing

Idag har den här låten satt sig på hjärnan på alla i masterrummet:

http://www.reklammusik.se/?q=node/6380

Vi försöker alla övertyga oss själva om att texten är 100% sann.

En vis alumn sade en gång:

"Eschew obfuscation, espouse elucidation"

Får bli veckans motto, eller kanske bara något att i allmänhet försöka ha i minnet när man formulerar sin uppsats. Visdomsord från erfarna alumner kan vara värda att ta till sig.

Motsatsen påminner mig om när jag gick i ettan och några av oss tävlade i vem som kunde få till det mest akademiska språket i våra första inlämningsuppgifter (moget nog kallat "ordbajstävligen"). Detta ordbajsande mättes i antal tecken per ord. Jag tyckte att jag var duktig, men det visade sig till slut att jag inte hade en chans mot min labbpartner som aktivt satt och filtrerade bort prepositioner för att få sina snittord längre.

Såhär i efterhand har jag lite svårt att förstå att vi ens fick godkänt på uppgiften.

När nöden är som störst

Det är lite av en krissituation här i masterrummet idag. Man måste nämligen gå ner en trappa för att hämta vatten till kaffet, eftersom det är toalettrenovering på gång.

Man märker förresten att hjärnan är lite seg när man reagerar på att det är ett problem att alla toaletter tycks sakna dörr, men tycker att det nog går att lösa ändå. Tur då att någon har förutsett detta problem genom att även plocka bort hela toastolen, handfatet, golvet och taket. Allt handlar om att få till rätt affordanser!

Saari, saari, heinä, saari

Man vet att det är dags att gå hem när man börjar dra dåliga "ordvitsar" på finska.

"Saari, saari, heinä, saari" betyder på svenska "Ö, ö, hö, ö". En ljudkombination som finnarna tycker är väldigt underhållande. (Antar att tvångsinlärning av svenska kan göra vem som helst lite sned i temporalloben.)

Kl. 16.56 tyckte vi kvarvarande i masterrummet också att det var fantastiskt kul. Kanske en ännu tydligare indikation på att arbetsdagen definitivt är slut.


Stoppord

Skribenten lyssnar med ett halvt öra på följande:

Tornet: Vad gör du för nåt, Fotografen?
Fotografen: Jag gör en stoppordlista. Jag försöker komma på vilka ord på Wikipedia som förekommer ofta så att jag kan filtrera bort dem och slippa brus.

Skribenten, som hört "stopp-ordlista" istället för "stoppord-lista", börjar lyssna med två öron.

Skribenten: Vad sa du att du gjorde?
Fotografen: Jag gör en stoppordlista. Ja, inte såna stoppord du tänker på.

Skribenten funderar på om det ligger något dolt budskap i vad Fotografen just sagt. Kommer på vilket det är. Kommer inte på något svar.

Fotografen: Erkänn det var åtminstone lite kul.
Skribenten: Jo, men jag är mest nöjd över att jag fattade skämtet.
Tronet: Ja, jag med. Hade det varit för ett halvår sen hade jag inte gjort det.

Och vi som trodde Tornet tillbringat det senaste halvåret med att skriva uppsats.

Skillnaden mellan ett sjukhuslarm och en oljefatsorkester är hårfin

Jag älskar när folk tar egna initiativ, men hur mycket jag än skulle vilja klassa det här som ett ypperligt exempel på människans förmåga att göra artefakter av det mesta, tror jag inte att man på Patientsäkerhetsenheten skulle se det som något annat än en rätt allvarlig avvikelse:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/patientlarm-med-kastrull-och-sked

Hyllning till städpatrullen

Imorse när jag kom till masterrummet tappade jag fullständigt andan. Det hade börjat se fint ut redan i fredags då jag var tvungen att kila hem för att hinna i tid till bussen, men nu var det som om änglakören brast ut i lovsång när jag steg in i rummet.

Koftan och Tornet hade dels städat upp överallt och ställt ut myslampor vid varje dator och dessutom fått upp tavlorna på väggen. Sen hade de även bytt ut hörnbordet för kaffekokaren mot ett annat för att "skapa mer symmetri" i rummet. Min ordningssuktande hjärna gjorde glädjeskutt i kraniet när jag såg det.

Kommer bli ett renodlat nöje att sitta här i fortsättningen.

Framsteg

Jippie! Fick just svar från en av avdelningarna jag kontaktat och bett att få komma och observera på. De verkade intresserade och ville att jag skulle komma förbi och berätta mer.

Det jag gillar med sjukvården är att de verkar så öppna för att man kommer och titta på deras arbete. Hoppas bara de tycker att det jag ska göra känns relevant för dem, så att jag verkligen får observera där.

I vilket fall var deras svar en bra avslutning på arbetsveckan. Medan Tornet, Koftan och Curie förhoppningsvis njuter av ordningen och den nyputsade whitboardtavlan i det nystädade masterrummet, är det dags för mig att ta bussen till Hufvudstaden där jag ska tillbringa helgen.

Vi hörs igen på måndag!

Stubbe på längden och tvären och i magen

Idag blev det räkstubbe till lunch. Koftan - dagens hjälte - kom lagom till uppsatsterapin med en leverans om tre. Baddaren (f.d. Tjänstemannen) hade då ägnat halva förmiddagen åt att säga till alla som eventuellt kom i kontakt med Koftan, att de skulle säga att han också skulle ha en bit. Detta trots att idén från början var hans. Hade det inte varit för att en andra X-kromosom saknades, hade jag trott att han hade gravidcravings.

Jag ägnade själv halva förmiddagen åt att sukta efter majonäs och när det väl var framdukat på bordet slök jag min halva av stubben på rekordtid. Resultatet blev att det nu känns som om en igelkott hade exploderat i magsäcken på mig.

Medan jag nu sitter här och försöker ta mig ur räkkoman och Curie uppdaterar sin blogg, far Tornet och Koftan runt som galningar och städar i masterrummet. De konstaterar att whiteboardtavlan, liksom våra fettöverfyllda magar, skulle må bra av en omgång sprit. T.G.I.F.

Sirener

Ingenting går upp mot en stängd dörr och Spotify inpluggat i öronen när datorlarmet på IDA går för tredje gången den här morgonen. Är väl någon som snubblat på en kabel igen.

LARM

Betraktelser från en arbetsmarknadsmässa ordnad här på campus:

- Det finns folk och så finns det aber. Förvånansvärt många ur den sistnämnda gruppen skickas varje vår hit till LiU/LiTH för att representera företagen de jobbar på. De som tillhör kategorin "folk" är dock ofta så trevliga och professionella att man vill hiva fram alliansringen ur fickan på stört och bara gå ner på knä och fria. Alternativt att utan tvekan skriva på ett anställningsavtal där både övertidsersättning och semester avtalats bort genom mystiska juridiska krumbukter.

- Förvånansvärt många företag tycks lägga mer fokus på att lotta ut iPads och få en att spela spel, än att marknadsföra sig som företag.

- Frasen "Nej tack, vi är inte här för att äta godis, utan för att höra vad ni jobbar med." kan få det att tindra i ögonen på vilken företagsrepresentant som helst. Det känns skönt att man har kommit så långt i utbildningen att man nu äntligen kan säga sånt.

- Alla manliga representanter som läst Industriell ekonomi har samma typ av frisyr, glasögonbågar och cardigan. Och alla är jättetrevliga. Tornet och jag trodde vid några tillfällen att vi fått fullständig blackout och gått och pratat med samma företag igen.

- En uppfriskande stor del av dem man pratade med på mässan stirrade inte tomt och hålögt på en när man presenterade sig som "Hejviläserkognitionsvetenskap". Det kan antingen bero på de generationer av kogvetare som varje år dragit sitt strå till stacken med att ge 10-minuterssammanfattningen av vad programmet går ut på, eller bara att representanterna var för smarta för att medge att de inte hade fattat vad vi sa.

- Att gå på mässa påminner väldigt mycket om att ragga på krogen. Man går fram till någon man är intresserad av och försöker genom diverse knep att få dem att inse vilket kap man är. De verkar inte nappa utan berättar istället vad de sysslar med och varför man inte passar in i deras liv. Man inser att man faktiskt inte skulle passa så bra ihop och meddelar detta och försöker gå därifrån. Då, helt plötsligt, blir de väääldigt måna om att man ska komma och arbeta för just deras företag. Detta trots att de ägnat de senaste 20 minutrarna åt att berätta varför man just inte passade in. Neil Strauss hade nog en poäng ändå.

Besök från framtiden

Nu rullade just Kogvets yngsta medlem in genom dörren till masterrummet. Med en groda på magen och snusningar som hörs från botten av vagnen blev det helt plötsligt klart att det inte ska städas något idag. Det ska gullas med bebis.

Tidsfördriv

Nämen här sitter jag och sniffar lim. Och starkt luktar det också.

I väntan på svar från sjukhusavdelningarna tyckte jag det var en bra idé att hjälpa till lite med presenten till vår programansvariga som nyligen slutat. Klippa och klistra är något jag behärskar till fullo och att få bryta sig in i ett av skrivarrummen på IDA för att låna den antika skärmaskinen, kändes som veckans äventyr. Dock ska jag inte ta åt mig någon som helst ära för idén eller utförandet av presenten. Den ska helt och fullt gå till Fanny som slitit som ett djur för att få ihop det hela. Om ni springer på henne i korridoren tycker jag ett uppskattande ord är helt på sin plats.

Nu är jag i alla fall klar med min sax- och liminsats och jag funderar lite på vad man ska ta tag i istället. Koftan och Tornet ville gärna städa masterrummet. Här finns påsar med odiskade matlådor från två terminer tillbaks, en osund mängd gamla petflaskor och 20 miljoner utskrifter av diverse artiklar på teman som ingen jobbat med det senaste decenniet. Det kanske inte är limmet som luktar?

Annars känns det rätt bra att bara lyssna på när Koftan och Tjänstemannen sitter och battlar om vilken skånetidning som är sämst. Tjänstemannen berättade just att den första gurkan har skördats i Skåne och att plusgraderna ligger etta på nyhetstoppen - tätt följt av strejk i Danmark och läget i Egypten. Det gäller att kunna bedöma värdet av en nyhet.

Nytolkning av begreppet "skadeglädje"

Jag prenumererar på Lex Maria-anmälningar via rss. Blir alltid lite extra glad när jag ser att det skett en uppdatering i listan. Idag var det om någon som hade feldiagnostiserats och dött. Genast kände jag mig som en väldigt dålig människa. Hjärnan har lite svårt att skilja på stimulans och stimulans ibland.

Fast man blir samtidigt både glad och tacksam över att man själv inte är sjuk, och döden, som är så undangömd i vårt samhälle, blir plötsligt lite mer påtaglig.

Ibland är det schysst att bara sitta i ett syrefattigt masterrum och lyssna på knapprandet på tangentborden från ens flitiga medstudenter och veta att man inte just blivit ordinerad smärtstillande för muskelvärk, när det egentligen var en hjärtinfarkt.



Små och stora saker

Dagens mest relevanta fråga:

"Ska jag skriva 'Hej Åsa och Rut!' överst i mejlet eller räcker det om jag bara skriver 'Hej!'?"



För den som vill veta hur överanalysering ser ut kan jag rekommendera vilken bild som helst som föreställer mig.




Tristessen botas med smärta

Sitter ensam kvar i masterrummet och knåpar ihop mejl till de avdelningar på sjukhuset jag vill komma och observera på. Tycker lite synd om mig själv och för att hålla hjärnan igång rotar jag lite i kassarna jag fick på arbetsmarknadsmässan jag var på i morse. Jag hade hoppats på att hitta en tablettask med mintpastiller, men fick istället upp en engångsrakhyvel.

Ska jag se det som ett tecken?



Vad är det förresten för ett företag som har tröttnat på pennor och godis? Ett som även tröttnat på jobbsökande studenter?

Blodförlust

Fotografen kom precis in i masterrummet, iförd sin nolletröja från 2006 och med totalbandagerade armveck. Han såg sliten ut och klagade över komaliknande trötthet.

Det verkar som att blodbussen har varit på campus idag. Och att Fotografen har lite svårflirtade vener.


RSS 2.0